SĂPTĂMÂNA VERDE 24 – 28 APRILIE 2023
ACTIVITĂȚI DE REDUCERE, REUTILIZARE ȘI RECICLARE
– clasa a III-a A: elevii au valorificat materiale reciclabile (cartoane) și au confecționat rame foto.
– clasa a III-a B: elevii au confecționat tablouri pentru părinți din materiale reciclabile.
– clasa I C: “Să vindecăm planeta”- elevii au învățat despre colectarea selectivă a deșeurilor și au confecționat coșuri ecologice din materiale reciclabile.
– clasa a II-a A: elevii au valorificat materiale reciclabile și au confecționat coronițe decorative.
– clasa a VI-a S: atelier de reducere și reutilizare
– clasa a VII- a S, a participat la un atelier în grădina Școlii 13, unde și-au confecționat propriile rame foto
– elevii Școlii Gimnaziale nr. 12 și clasa fluturașilor din Școala Gimnazială nr.13 au făcut cunoștință cu campionii reciclării. Petrică Plastic, Mărie Hârtie, Mitică Sticlă, Biorel și Tanti Rezi ne-au învățat ce înseamnă reciclarea selectivă și cât este de importantă pentru sănătatea mediului înconjurător!
– elevii claselor a III-a A, a III-a B, a IV-a A, a IV-a S, aVI-a A, a VI-a B și a VI-a C au susținut în cadrul Săptămânii Verzi, activitatea de consiliere ”Comportamentul responsabil de consum: redu, reciclează. reutilizează” sub coordonarea prof. consilier școlar Cristina Toader – CJRAE Sibiu.
– clasa a IV-a A ” Reciclarea începe cu tine. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi.”
ACTIVITĂȚI DE EDUCAȚIE ECOLOGICĂ: PĂDURILE ȘI VIAȚA TERESTRĂ
– clasele a IV-a A, a IV-a B, a V-a A, a V-a B, a V-a C, a VI-a C, a VII-a A, a VII-a B, a VII-a S, a VIII-a A, a VIII-a B și a VIII-a C au parcurs traseul tematic “Descoperă secretele pădurii” în parcul natural Dumbrava Sibiului. Cu ajutorul celor 18 coduri QR ingenios presărate pe traseu au descoperit foarte multe informații despre tipurile de copaci, fauna, lemnul mort dar cu rol special în viața pădurii și multe altele.
– clasele a VII-a A, a VIII-a A și a VIII-a B au explorat flora pădurilor și a parcurilor din zona Deva – Simeria.
– clasele a VI-a A, a VI-a B și a VIII-a B au desfășurat activități de ecologizare în Parcul Natural Pădurea Dumbrava.
– clasa a IV-a A a plecat în drumetie montană cu pornire de la Valea Caselor pana la Casuta MGS alaturi de ghizii montani Mircea Nan si Costin Voinescu de la care au învățat respectul si grija față de natură.
– clasele I A, I B, I C, a II-a A, a V-a A, a V-a B, a V-a C, a VI-a A, a VI-a B, a VI-a C, a VII-a A, a VII-a B, a VIII-a C au explorat natura și au avut parte de aventuri la înălțime la Arka Park Păltiniș
– elevii claselor a III-a A și B au vizitat Muzeul tehnicii Populare din pădurea “Dumbrava Sibiului”, considerat “cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa” cu păduri răcoroase și poieni însorite, străbătute de un râuleț ce mișcă roțile morilor de apă.
ACTIVITĂȚI DE EDUCAȚIE ECOLOGICĂ: BIODIVERSITATE
– clasele a V-a A și a VI-a C au vizitat peștera Valea Cetății și au aflat totul despre formarea ei, speciile de lilieci care o habitează, dar și despre măsurile de conservare a ecosistemului. Apoi la Dino Park au aflat cum catastrofele naturale au dus la extincția dinozaurilor, au descoperit traseul impresionant cu dinozauri, expoziții științifice și expoziții unicat. Și au avut parte de multă distracție pe traseele de aventură!
– clasa pregătitoare A – excursie la Grădina Botanică din Cluj Napoca unde au avut parte de o frumoasă lecție despre biodiversitate.
– elevii claselor I A și I B au participat la activitatea “Sădește o plantă și te vei bucura de fapta ta!”. Și-au reamintit de cele învățate la explorarea mediului, de părțile unei plante, s-au întrecut în recunoașterea plantelor după gustul lor și au semănat microplante a căror evoluție o vor urmări în zilele următoare. Mulțumim pentru cele învățate de la d-nul Lucian de la Grădina Verde din Șelimbăr.
– elevii clasei a II-a A și a III-a B au fost și ei grădinari pentru o zi, învățând ABC-ul plantării și îngrijirii plantelor.
– clasa a II-a A și-a confecționat propriul terarium.
– clasa a IV-a B au pornit pe ”Drumuri de țară” și au învățat totul despre plantare.
ACTIVITĂȚI ECOLOGICE: APA
– clasa a VIII-a C ”Drumul apei” – vizită la Uzina de Apă de la Poplaca
– clasa a IV-a A “Apa și biodiversitatea” – am învățat cum să respectăm natura astfel încât generațiile viitoare să se bucure de un mediu curat pe termen lung.
– clasa a IV-a A ” Drumul apei”- traseu turistic ghidat. Apa a fost vitală pentru existența orașelor încă din cele mai vechi timpuri, iar Sibiul nu face excepție. În Drumul Apei, compania Apa Canal face cunoscută bogata sa arhivă cu episoade fascinante. Am descoperit la pas demersurile pe care locuitori, meșteșugari și autorități locale au fost nevoiți să le facă pentru a ajunge la confortul de a avea apă în propriile case. Mulțumim d-nei Luminița Drăgoiu pentru modul în care a adus la suprafață poveștile apei!
– clasa a VI-a C vizionare film documentar despre apă și structura ei:
ACTIVITĂȚI DE EDUCAȚIE ECVESTRĂ
– clasele a V-a A și a VI-a C au avut parte de o lecție de educație ecvestră la ferma de cai arabi pursânge Zorabia din Șelimbăr.Încă de la intrare am fost cuceriți de frumusețea și blândețea acestor animale nobile, care, la fel de curioși ca și noi, ne-au ieșit în întâmpinare. Gazdele ne-au așteptat cu coșuri de mere (pâinea și sarea de la Zorabia ) și o sumedenie de activități: mai întâi am parcurs ABC-ul îngrijirii și întreținerii cailor: hrana, țesălatul, adăposturile și curățirea lor, activitățile zilnice legate de antrenamente, dar și participarea la concursuri și obținerea performanțelor; apoi ne-am deplasat lângă lac unde am făcut cunoștință cu cei peste 20 de cai lăsați liberi; la întoarcere am prins gustul călăritului pe cei 4 cai deosebit de blânzi selectați pentru noi. Mulțumim doamnei Anca Radu și colaboratorilor săi (dl Ovidiu și toți ceilalți voluntari) pentru o zi minunată!
– clasa a II-a A a trăit experiență minunată alături de caii de echitație de la Clubul Ecvestru Șelimbăr.
ACTIVITĂȚI PRIVIND CLIMA ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE
– elevii clasei a V – a C au vizitat Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu. Elevii au învățat cum se efectuează măsurători automate ale unor parametrii meteorologici: vânt, presiune atmosferică, cantitatea precipitaţiilor atmosferice, temperaturã şi umezeala aerului. Au aflat și despre schimbările în clima locală și despre factorii care le determină.
Despre toate aceste activități găsiți mai multe detalii pe pagina noastră de Facebook.
Programul complet al ”Săptămânii Verzi” |
CLUBUL INCLUZIUNII TeVăd – 3 APRILIE
O serie de activități și lecții desfășurate în cadrul orelor de religie și dirigenție au avut ca scop ridicarea gradului de conștientizare a incluziunii persoanelor aflate în situații delicate, fie că este vorba despre un coleg nou venit dintr-o altă școală sau dintr-o altă țară, fie că este vorba despre un coleg cu dizabilități fizice sau intelectuale.
Astăzi, 3 aprilie, Școala 13 s-a îmbrăcat în albastru în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism, dar și cu familiile acestora. Am făcut însă mult mai mult decât o poză de grup care “dă bine” la imaginea școlii. Am inaugurat Clubul incluziunii – TeVăd.
Activitățile clubului vor avea loc de două ori pe săptămână: marți între orele 13-14 și joi între orele 14-15:30 și vor fi coordonate de prof. Julieta Nicorescu și Alina Rosenfeld.
ZIUA MONDIALĂ SINDROM DOWN – 21 MARTIE
Ziua Mondială a Sindromului Down se sărbătorește în fiecare an la data de 21 martie, cu scopul de a spori gradul de conștientizare cu privire la sindromul Langdon-Down. Acest sindrom se întâlnește la aproximativ 1 din 1200 nou născuți, iar înțelegerea și acceptarea dificultăților cu care se confruntă aceștia poate avea un impact enorm asupra calității vieții lor, a familiilor şi a comunităților.
Ziua de 21 martie nu a fost aleasă întâmplător. 21 martie, a treia lună a anului, este o aluzie la unica triplare a celui de al 21-lea cromozom, cel care provoacă sindromul Down.
#FiiSocksy #sindromdown #specialolympicsromania
Postarea aceasta nu este despre activitățile Școlii 13, ci este despre Adriana și despre bucuria pe care ți-o transmite atunci când o întâlnești. Postarea mai este și despre lecția pe care am primit-o azi, când Adriana ne-a invitat la o bomboană și un suc de ziua ei specială.
ȘCOALA ALTFEL 28 FEBRUARIE – 3 MARTIE
ACTIVITĂȚI SPORTIVE
Clasele 4A, 4B, 5A, 6C, 7S, 8B au consumat energie pe tiroliene, trasee și pereți de cățărare la Arka Park indoor climbing, dar promit că vor relua experiența și în Păltiniș!
Clasa 2A a preferat ski-ul.
Iar vineri, ultima zi de activități, toate clasele de gimnaziu au participat la competiții de fotbal și handbal, acordîndu-se astfel premii pentru cel mai bun portar, cea mai bună echipă de fotbal și cea mai bună echipă de handbal.
Clasele mici nu s-au lăsat nici ele mai prejos:
Fotbal Clasa 1S
Distracție la Disney Arena clasa pregătitoare C ”Ștrumfii”.
ACTIVITĂȚI CULTURALE
”Muzeul de Istorie”, ”Muzeul de științe naturale” și ”Muzeul Atelier Tipografie” au fost vizitate de clasele 1A, 1B, 4A, 6A, 7S, 8B, 8C.
ATELIERE DE CREAȚIE
Clasele Pregătitoare C, 1B, 1C, 3B, 5C, 6C s-au întrecut în confecționarea de mărțișoare și decorațiuni de primăvară.
ATELIERE DE CERAMICĂ
Clasele a III-a A și a III-a B a participat la un atelier de ceramică de Horezu, desfășurat la Muzeul Astra.
ATELIERE DE ROBOTICĂ
Elevii claselor 3A și 3B au participat azi la activități STEM, un atelier de robotică realizat în parteneriat cu Știintescu Hub (coordonator Paula Hodiș). L-au creat pe Milo, un rover ce călătorește pe suprafața lui Marte, l-au programat să se deplaseze și s-au jucat cu el. Minunat!
ATELIERE DE TIPOGRAFIE
Clasa a V-a B a tipărit azi felicitări pentru mame, doamne și bunici la MATS Muzeul Atelier Tipografie Sibiu. Nelipsită de la această activitate a fost Misty, mascota clasei!
Pe urmele tiparului au plecat și elevii clasei a V-a C.
ACTIVITĂȚI INSTRUCTIV-EDUCATIVE
Clasele a V-a si a VI-a au participat la activitatea “Siguranța în mediul online” organizată de profesor consilier școlar Cristina Toader, CJRAE Sibiu și profesor Ureche Andreea.
Clasele a VII-a și a VIII-a au participat la activitatea de diseminare a conferinței YES (Your Extraordinary Success without drugs) organizată de profesor consilier școlar Cristina Toader, CJRAE Sibiu și profesor Ureche Andreea.
“Prezent la datorie!”, la ISU, au scandat clasele I A și B. ”Micii pompieri” au fost și elevii clasei pregătitoare C.
Clasele CP S, I S, II S, III S și IV S au participat la o activitate cu caracter informativ-preventiv privind creșterea gradului de siguranță rutieră a elevilor, activitate susținută de I.P.J. Sibiu – Biroul Siguranța Școlară.
EXCURSII
Clasele a VII-a A și a VII-a B au fost în excursie pe traseul Bran – Brașov – Zărnești.
O excursie, trei aventuri și o documentare. Elevii claselor a V-a B și C au fost într-o excursie de documentare. Sunteți curioși în ce a constat documentarea? Ei bine…trebuie să-i urmăriți și în Săptămâna Verde!
Și aventura nu se încheie aici. Au mai fost multe alte activități printre care amintim vizionări de filme (clasele 5B, 5C – sala Ioan Besoiu, 5A, 6C – CineGold), vizite la licee (clasele a VIII-a A, B și C), discuții cu doamna doctor despre pubertate și provocările ei (clasa a VIII-a C), ”Povestea fluturelui Egon” – activitate specifică psihopedagogiei (clasa a V-a C), ”Matematică distractivă” (clasa a VII-a S), căutare de comori în Muzeul în aer liber ASTRA (clasa a V-a C), ”Minorități și tradiții” – o altfel de oră de istorie (clasa a VI-a C), ”Minte sănătoasă în trup sănătos” – piramida alimentară, alimentația, mișcarea, igiena (clasele IB, IC și a II-a B, a III-a S), bowling (clasele a VI-a A, a VI-a B, a VIII-a A), totul despre fabricarea pâinii la ”Trans Agape” (clasele a IV-a A, a VII-a A și a VII-a B), carnaval (clasele a II-a A și a II-a B), poveștile copilăriei ”Ridichea uriașă” (clasa IA) și multe altele. Despre toate acestea, mai multe detalii găsiți pe pagina noastră de Facebook.
Programul complet al săptămânii ”Școala Altfel” |
ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII 15 FEBRUARIE
Activitate dedicată Zilei Naționale a Lecturii la clasele a VI-a C și a VII-a A, coordonată de prof. Camelia Moga în colaborare cu doamna bibliotecară, Alina Rosenfeld. Elevii și-au adus cartea preferată despre care au povestit într-un miniproiect.
La Clasa pregătitoare A “Dezlegăm tainele cititului” Coordonatorul activității prof. Varo Clara.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ (ZICI) 1 FEBRUARIE
Elevii clasei a V-a B – Clasa misterelor – au citit împreună cu mascota clasei, Misty, într-o atmosferă relaxantă.Coordonator prof. Julieta Nicorescu